Frågor och svar
Nedan hittar du svaren på de vanligaste frågorna.
Anmälan ska vara gjord senast den 9 juli 2019. Detta gäller för verksamheter/arbetsplatser som känner till radonhalten, se mer information under fråga 9.
För att genomföra din anmälan behöver du bland annat ha tillgång till följande uppgifter:
- Fakturauppgifter och fakturareferens
- Adressuppgifter
- Information om verksamheten som har betydelse ur strålskyddssynpunkt
- Kontaktuppgifter till verksamhetsutövaren
Vid första inloggningen för en organisation måste det vara en behörig företrädare för organisationen (t.ex. firmatecknare) som loggar in. Denne identifierar sig med BankID eller mobilt BankID. Behörig företrädare kan sedan ge fullmakt till en annan person i organisationen att göra anmälan.
En anmälan, och eventuella bilagor till anmälan, blir allmänna handlingar i och med att handlingarna kommer in till Strålsäkerhetsmyndigheten. Det innebär att vem som helst har rätt att ta del av handlingarna om uppgifterna inte ska hållas hemliga enligt offentlighets- och sekretesslagen.
E-tjänsten fungerar på följande sätt:
- Behörig anmälare loggar in med e-legitimation
- Behörig anmälare fyller i efterfrågade uppgifter
- Behörig anmälare skickar in anmälan (det finns ingen möjlighet att spara en påbörjad anmälan) genom att bekräfta med sin e-legitimation
- Ett kvitto med anmälnings-ID visas
- En bekräftelse av anmälan (med samtliga uppgifter som anmälan innehåller) skickas som en okrypterad pdf-fil bifogad till e-post till den adress anmälaren angett
- Faktura skickas elektroniskt eller per post enligt det val som anmälaren gjort
Ja, det är den enda möjligheten för Strålsäkerhetsmyndigheten att säkerställa identiteten på den som lämnar uppgifterna.
För att genomföra och hantera en anmälan i e-tjänsten behöver du vara behörig företrädare eller ha en fullmakt utfärdad av behörig företrädare för att företräda verksamheten ha BankID som du loggar in med.
För att verifiera att du är behörig att göra en anmälan görs kontroll mot Bolagsverket, SCB, Skatteverket eller de fullmakter som sedan tidigare har lämnats.
Firmatecknare och vissa fullmaktshavare kan genom att utfärda fullmakt ge ytterligare personer behörighet att hantera anmälan. En sådan fullmakt innebär att personen kan se samtliga anmälningar från aktuell organisation.
Strålsäkerhetsmyndighetens e-tjänst med elektronisk identifiering kräver ett svenskt personnummer eller svenskt samordningsnummer, vilket innebär att internationella elektroniska identifieringar inte kan användas i dagsläget.
In order to use the Swedish Radiation Safety Authority digital services, you need an e-identification which validates a Swedish personal identity number or a Swedish coordination number. At this time, no international e-identifications can be used to do this validation.
Om du saknar BankID eller vill testa ditt BankID, så följer du anvisningarna på www.bankid.com
Om du saknar BankIDs och inte har möjlighet att skaffa det, kontakta Stålsäkerhetsmyndigheten på telefonnumret 08 799 4000 eller skicka e-post till anmalningsplikt@ssm.se
Vad som avses med "säkerhetsklassificerade uppgifter" beskrivs i 1 kap. 2 § andra stycket säkerhetsskyddslagen (2018:585).
Kontakta registrator@ssm.se för att få en kopia av bekräftelsen. Ange gärna anmälnings-ID eller diarienummer för en snabbare hantering.
- Typ av anmälan (4 och/eller 5 §§)
- Typ av verksamhet/arbetsplats
- Om verksamheten är mobil
- Vart arbetet bedrivs (ovan- och/ eller underjord, övrigt underjordsarbete)
- Högsta uppmätta eller uppskattade radonhalt (för 4§ anmälan: arbetstagare som vistas i de halterna)
- Hur radonhalten har uppmätts/ uppskattats
- Högsta uppmätt eller uppskattad årlig radonexponering (för 5§ anmälan: antal arbetstagare som utsätts eller riskerar att utsättas för en radonexponering som överstiger 0,72 MBqh/m3)
- Om det finns risk att arbetstagare utsätts för en årlig radonexponering som överstiger 0,72 MBqh/m3 (gäller endast för 4§)
Avgiften har fastställts av regeringen i förordning (2008:463) om vissa avgifter till Strålsäkerhetsmyndigheten, 17-18 §§. Avgiften beror på vilken typ av anmälan som görs. En anmälan enligt 4 § i SSMFS 2018:10 kostar 2 600 kr och är giltig i 10 år. Denna avgift täcker kostnader för handläggning av anmälan samt för tillsyn och andra åtgärder med anknytning till verksamheten. En anmälan enligt 5 § i SSMFS 2018:10 kostar 35 000 kr i årlig avgift, anmälan är giltig i 5 år. Anledningen till den högre avgiften för § 5-anmälan är att den ska finansiera den mycket mer omfattande tillsyn som kommer att genomföras för dessa verksamheter. Avgiften ska betalas till Strålsäkerhetsmyndigheten via faktura som skickas ut när anmälan registrerats.
För § 4-anmälan så betalar man per verksamhet. Det innebär att verksamhetsutövare som t.ex. bedriver radonsanering på många olika platser, betalar 2 600 kr oavsett hur många platser verksamheten bedrivs på. Ett annat exempel kan vara en verksamhet med flera kontor. För § 5-anmälan betalar man per arbetsställe. Det innebär att om du råder över fyra arbetsställen som utgörs av gruvor ska du betala 35 000 kr per gruva.
Om du inte känner till radonhalten, behöver du utreda den genom att mäta eller uppskatta radonhalten. Du ska anmäla om verksamheter där referensnivån för radon på 200 Bq/m3 överskrids eller där den inte kan fastställas men kan förväntas överskridas mer än tillfälligt. Föreskrifterna gäller även i de fall då exponeringen sammantaget från flera tillfälliga arbetsställen eller arbetsplatser förväntas motsvara exponeringen vid en radonhalt i luft som överstiger årsmedelvärdet 200 Bq/m3 under arbetstid.
Tillsynsansvaret för arbetsplatser med radonhalter över referensnivån delas med Arbetsmiljöverket, och innan man försökt sänka radonhalten så är det Arbetsmiljöverket ensamt som är tillsynsmyndighet. Mer information om detta finns i versionen med vägledning av föreskrift SSMFS 2018:10 om radon på arbetsplatser:
Ja. Anmälningsplikten gäller för alla som bedriver verksamhet, den som sysselsätter någon (arbetsgivaren) är skyldig att göra en 4§ anmälan om radonhalten överstiger 200 Bq/m3. Den som råder över arbetsstället ska anmäla arbetsstället om personal (egen eller annans) utsätts eller riskerar att utsättas för radonexponering över 0,72 MBh/ m3. Om det är flera olika verksamheter som hyr in sig i samma lokaler har fastighetsägaren ett samordningsansvar enligt 6 § SSMFS 2018:10.
Nej. Anmälningsplikten gäller för alla verksamheter och arbetsplatser.
Om det inte är en verksamhet enligt 4§ SSMFS 2018:10 eller att ingen personal jobbar på arbetsplatsen behövs ingen anmälan göras.
I verksamheter där radonhalt inte kunnat fastställas måste den som sysselsätter någon i verksamheten uppskatta om det finns en risk att referensnivån överskrids mer än tillfälligt. Ett exempel på sådant arbete kan vara arbetstagare som vistas i kulvertar, källare och liknande, vilka ofta är sämre ventilerade utrymmen. Föreskrifterna gäller även i de fall då exponeringen sammantaget från flera tillfälliga arbetsställen eller arbetsplatser förväntas motsvara exponeringen vid en radonhalt i luft som överstiger årsmedelvärdet 200 Bq/m3 under arbetstid. Vid den elektroniska anmälan fyller man då i den uppskattade radonhalten och sedan väljer "uppskattning" under rubriken "typ av mätning."
Den som sysselsätter någon som vistas i radonhalter över referensnivån ska göra en 4§ anmälan. Om arbetstagarna utsätts eller riskeras att utsättas för en radonexponering över 0,72 MBqh/m3 (motsvarar att vistas en årsarbetstid i radonhalter över 400 Bq/m3) ska ytterligare en anmälan göras. Den som råder över arbetsstället (oftast fastighetsägare) ska då göra en 5§ anmälan. Det innebär att det kan vara samma juridiska person som gör både en 4§ anmälan och en 5§ anmälan, men det kan också vara två olika juridiska personer.